Vlooien

Vlooien

Vlooien zijn ectoparasieten. Dit wil zeggen dat een vlo een gastheer nodig heeft om zich voort te planten en te overleven.
Een volwassen vlo zuigt bloed om zich te kunnen voortplanten.
Een vlo kan tot 50 eitjes per dag leggen. Na ongeveer 10 dagen komen deze eitjes uit. Dan zit de vlo in het larvenstadium.
De larven voeden zich met huidschilfers, haren en ander organisch materiaal.
Na een aantal dagen verandert de larve in een pop en komt zo in het coconstadium terecht. In dit stadium kan de vlo tot 1 jaar overleven in de omgeving. Onder invloed van warmte en trillingen kan de pop zich terug gaan ontwikkelen en start de vlooiencyclus opnieuw.

Hoe kan ik zien of mijn huisdier vlooien heeft?

De meest voorkomende klacht is jeuk. Soms kun je vlooienuitwerpselen zien op de plaatsen waar de hond of kat vaak ligt. Je herkent ze als kleine zwarte kommavormige korreltjes en worden vaak verward met gewone aarde (echter, als je ze op een papiertje met water legt, worden ze bruin, want de korreltjes zijn eigenlijk verteerd bloed).
Volwassen vlooien zie je het vaakst kruipen ter hoogte van de staartbasis of in de liezen. 

Kan ik als mens ook besmet worden met vlooien?

Een vlo kan een mens bijten en dit laat soms vervelende jeukerige plekjes na. Toch kan een vlo niet overleven op mensen. Ze heeft altijd een kat of hond nodig om zich te kunnen voortplanten.

Hoelang leeft een vlo en hoelang is zijn cyclus?

Een vlo kan tot 130 dagen overleven op zijn gastheer, afhankelijk van hoe goed de omgevingsfactoren zijn. De cyclus van de vlo is meestal tussen de 2 à 3 weken wanneeer alle omgevingsfactoren gunstig zijn (hoge luchtvochtigheid en hoge temperaturen). Maar zoals eerder gezegd kan het poppenstadium tot 1 jaar lang overleven!

Moet ik de vlo het ganse jaar door bestrijden?

Zoals hierboven al vermeld kunnen vlooienpoppen tot 1 jaar lang in de omgeving overleven en kunnen dus elk moment uitkomen, ook in de winter aangezien onze huizen aangenaam warm zijn het ganse jaar door.

Kan mijn kat die nooit buiten komt ook vlooien krijgen?

Ja dit kan zeker. Je kan altijd een vlo, eitje of pop in huis brengen via schoenen of ander materiaal. Vaak zien we ook dat katten als kitten te weinig of niet ontvlooid geweest zijn, waardoor zich een echte vlooienplaag kan ontwikkelen die pas maanden later ontdekt wordt.

Er bestaan zoveel verschillende producten tegen vlooien, wat is het juiste?

Eerst en vooral is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen het behandelen van een vlooienprobleem of het preventief behandelen van onze huisdieren.

Behandeling in de omgeving

Voor de omgeving bestaan er een aantal producten die de vlooien, de eitjes en de larven kunnen aanpakken. Dit maakt al een heel verschil. Jammer genoeg zijn er geen commerciële producten die poppen kunnen vernietigen.
De poppen kunnen enkel vernietigd worden door extreme hitte (branden/ stomen) of vriestemperaturen.
Dekentjes was je dus best op 60 graden of meer.

Producten voor op het dier

Er bestaan meerdere goede producten om vlooien te bestrijden. Vraag hiervoor advies aan uw dierenarts of dierenartsassistente.

Een snelle werking is belangrijk. Hoe sneller de vlooien doodgaan, hoe minder eitjes deze kunnen leggen. Zo komen veel minder eitjes in de omgeving terecht.

Een goede afwerende werking is belangrijk, zo zorgt het product ervoor dat de vlo niet kan bijten. Dit is vooral belangrijk voor de dieren die allergisch reageren op het speeksel van de vlo.