Tips bij hittegolf

Tips bij hittegolf

Onze huisdieren zijn ook vatbaar voor de hitte. Daarom hieronder enkele tips!

 

Hou ze binnen!

Hou je huisdieren zoveel mogelijk binnen, zeker als je het huis koel kan houden. Mogen of kunnen je huisdieren niet binnen, voorzie dan schaduw of een plek waar ze kunnen schuilen tegen de zon.

 

Water

Net zoals mensen kunnen huisdieren uitdrogen. Voorzie elke dag vers, fris water dat liefst op een schaduwrijke plek blijft staan. Overweeg een grotere kom dan normaal, zeker als je de hele dag van huis bent. Laat je hond in een zwembadje rollebollen of spuit hem nat om de verfrissing compleet te maken.

 

Wandelen

Behandel je huisdieren net als kleine kinderen of bejaarden bij een hittegolf: geen zware inspanningen op het heetst van de dag. Wandel bij voorkeur ′ s ochtends vroeg en/of ’s avonds laat en vermijd zeker de uren tussen 11 en 18 uur . 
Zoek een schaduwrijke plek op en neem extra water mee voor je hond. Plan eventueel een rustpauze als je merkt dat de inspanning toch te zwaar is. 
Beton, asfalt en zand zijn te vermijden: deze worden erg heet door de zon en kunnen de poten van de hond (of kat) zwaar verbranden!

Andere inspanningen zoals fietsen of intensieve trainingen raden we af bij hitte.

 

Extra kwetsbare honden

Honden met korte snuiten (zoals franse en engelse bulldog, mopshondjes, …) zijn extra kwetsbaar omdat ze moeilijker kunnen ademen en dus ook moeilijker warmte kunnen afvoeren. Zij mogen bij warme temperaturen geen enkele inspanning doen (ook niet wandelen!) en niet in de zon liggen.

 

Verfrissende snoepjes

Bied je hond (of kat) verfrissende snoepjes aan, zoals ijsblokjes, watermeloen of bevroren pindakaas.
Een bevroren potje yogurt is het ideale ijsje!
Een ijsblokje in de drinkbak houdt het water koel!

 

Auto

Laat een hond NOOIT in een warme auto, of die nu in de zon staat of niet. Het raampje een beetje openzetten, is niet voldoende. Elk jaar sterven verschillende huisdieren door in een oververhitte auto  te zitten. Neem je hond mee of voorzie opvang thuis.

 

knaagdieren en konijnen

Konijnen en knaagdieren zijn extra gevoelig voor de hitte. Via deze link vindt u meer info om hen tegen de hitte te beschermen: https://vetsandco.be/hitteslag-bij-konijnen-voorkomen

 

Zonneslag

Huisdieren zijn niet immuun aan een zonneslag. Wees alert voor de symptomen: hevig ademhalen, traag reageren, veel kwijlen, extreem veel drinken, koorts, overgeven, een dieproze of paarse tong, duizeligheid, slechte coördinatie en flauwvallen. 

Verwittig onmiddellijk de dierenarts!!!

Een zonneslag kan dodelijk zijn!
In afwachting kan je de hond koelen met natte handdoeken op de buik (geen ijskoud water!).