De cavia als huisdier

De cavia als huisdier

Voeding

De juiste voeding aan een cavia geven is heel belangrijk. Een aantal veel voorkomende aandoeningen die we zien bij cavia’s zijn te wijten aan een verkeerde voeding.

 

Vitamine C tekort

Cavia’s zijn zelf niet in staat om vitamine C aan te maken en daarom is het essentieel dat dit voldoende via de voeding voorzien wordt. Vitamine C is rijkelijk aanwezig in veel groenten en fruit en de caviavoeders zijn ook voldoende voorzien. Wanneer er een tekort is aan vitamine C zien we cavia’s die last hebben van opgezette gewrichten, manken, gewichtsverlies en lusteloosheid.

 

Urineweg stenen

Voeding met een teveel aan calcium kan ervoor zorgen dat cavia’s urinewegstenen en –kristallen krijgen.

 

Overgewicht

Cavia’s die een teveel aan commerciële korrels krijgen zijn vatbaar voor overgewicht. Dit overgewicht kan leiden tot ziektes zoals suikerziekte.

 

Tandproblemen

Een tekort aan hooi en groenten kan leiden tot tandproblemen.

Het belangrijkste onderdeel van het dieet van een cavia bestaat dus uit hooi van goede kwaliteit. Daarnaast kan je groenten zoals spinazie, selder, boerenkool, komkommer, witloof of wortels geven.
Een kleine hoeveelheid goede kwaliteit caviavoer ( 10-20 gram per dag) mag ook bijgegeven worden.
Als extra kan af en toe een stukje appel gegeven worden.
Zorg ook dat er altijd vers drinkwater ter beschikking staat!

 

Huisvesting

Vooreerst moet het caviahok voldoende groot zijn. De cavia moet vrij kunnen bewegen. We rekenen minimum op 60x60x40 cm per cavia. Maar hoe meer bewegingsruimte hoe beter uiteraard. Een kunststoffen bak is makkelijk te reinigen en is beter beschermd tegen knagen. Als ondergrond gebruik je best zaagsel of houtkrullen. Zorg voor voldoende ventilatie maar vermijdt tocht.
De ideale omgevingstemperatuur voor een cavia ligt tussen de 15-22 graden. Cavia’s kunnen tegen de kou als je ze een goed schuilhok voorziet waar ze zich kunnen in terugtrekken.
Een cavia is ook een kuddedier dus met soortgenootjes vullen zich beter dan alleen.

 

Voortplanting

Cavia’s zijn snel geslachtsrijp. De vrouwtjes zijn dit al op de leeftijd van 4-6 weken en de mannetjes op de leeftijd tussen de 6 en 10 weken.
De draagtijd van de cavia is ongeveer 68 dagen. Het nest kan tussen de 1 en 10 jongen bevatten. De jongen komen ter wereld volledig behaard en met de ogen open. Ze lopen direct mee met de rest en eten na een paar dagen al hooi en brokjes.
Belangrijk is dus er vroeg genoeg bij zijn om de mannetjes en meisjes te scheiden, als je een nestje wilt vermijden.

 

Vaccinatie

Er bestaat (nog) geen vaccin voor cavia’s.