Het konijn als huisdier

Het konijn als huisdier

Naast honden en katten zijn konijnen erg populaire huisdieren. Zeker in gezinnen met kinderen. Konijnen zijn over het algemeen hele vriendelijke en zachtaardige dieren. Maar toch zijn er een aantal soortspecifieke zaken waar we rekening moeten mee houden als we een konijntje in huis nemen.

 

Voeding

De juiste voeding is zeer belangrijk voor een konijn. Het gebruik van verkeerde voeding maakt een konijn al snel ziek en kan zelfs dodelijk zijn. Dus het is erg belangrijk volgende dingen in acht te nemen:
Konijnen hebben een rantsoen nodig van minstens 75% hooi. Dit is het allerbelangrijkste bestanddeel in het dieet van het konijn.
Daarnaast kan je ook een konijnenmengeling geven, deze voeding vind je in de dierenspeciaalzaak. Let op: geef niet teveel van dit dieet aan het konijn, beperk dit tot enkele soeplepels per dag. Als je teveel van dit voer gaat geven eet het konijn te weinig hooi en dit is nadelig voor de spijsvertering en de gezondheid van uw konijntje.
Verder mag je ook wat gras en groenten geven aan een konijn. Maar ook hier best niet in overdrijven.

Let op: nooit plots overschakelen van voeder!

Tot slot is de beschikbaarheid van vers water heel belangrijk.

 

Huisvesting

Konijnen kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden. Belangrijk is van het dier geleidelijk aan te laten passen aan een nieuwe omgeving. Steek een konijn dat gewend is van buiten te zitten niet direct lekker warm aan de verwarming of omgekeerd.
Konijnen kunnen ook makkelijk buiten overleven in de winter, als het vriest. Zorg voor voldoende schuilmogelijkheden en nest materiaal.
Zorg er in alle geval voor dat het konijn niet in de tocht,regen of volle zon zit, dat het te allen tijde kan schuilen tegen extreme weersomstandigheden.
Houdt bij buitenkonijnen ook rekening dat het goede gravers zijn en bescherm ze tegen roofdieren.
Konijnen die binnen zitten hebben vaker wat minder ruimte. Belangrijk is dat het hok voldoende ruim is: het konijn moet languit kunnen liggen, rechtop kunnen zitten en kunnen rondlopen.

Houdt het hok proper. Vuile bedding kan zorgen voor geïrriteerde poten, urinebrand of ziekte.

 

Voortplanting

Konijnen kunnen zich heel snel voortplanten. De vrouwtjes zijn vruchtbaar vanaf de leeftijd van ongeveer 6 maanden en kunnen het hele jaar door gedekt worden.
De dracht duurt ongeveer één maand en er worden gemiddeld 6 a 7 jongen geboren. Deze mogen bij de moeder weg op een leeftijd van 7 a 8 weken.
Mannetjes zijn geslachtsrijp rond de leeftijd van 6-7 maanden.
Om ongewenste nestjes te voorkomen kunnen we mannetjes castreren en de vrouwtjes steriliseren op de leeftijd van 6 maanden. Een castratie is minder ingrijpend dan een sterilisatie.

 

Vaccinatie

Net zoals honden en katten kunnen ook konijnen gevaccineerd worden tegen een aantal gevaarlijke ziekten.

 

RHD

Dit is de afkorting voor Rabbit Hemorragic Disease. Dit is een ziekte veroorzaakt door een virus en wordt overgedragen via wilde of besmette konijnen via speeksel, urine of mest.
Eenmaal besmet met de ziekte wordt het dier algemeen ziek, willen niet meer eten en zien we vaak een bloederige neusvloei. De dieren sterven na enkele dagen.

 

Myxomatose

Dit is ook een virale ziekte. Het is typisch herkenbaar door de verdikte oogleden, neus en lippen bij konijnen. Vaak is er waterige of etterende uitvloei en soms is er sprake van ademhalingsproblemen.
De besmetting gebeurt via direct contact met besmette wilde konijnen of via insecten. De ziekte is ook dodelijk.

Vaccineren tegen deze 2 ziektes kan door middel van een gecombineerd vaccin vanaf een leeftijd van 5 weken en wordt jaarlijks herhaald.