Hitteslag bij konijnen voorkomen

Hitteslag bij konijnen voorkomen

 

Elk jaar sterven er konijnen aan de gevolgen van oververhitting, zeker konijnen die buiten leven lopen een verhoogt risico.

Als een konijn zich niet terug kan trekken uit de zon, of wanneer de omgevingstemperatuur hoger is dan 27°C, kan het dier een hitteslag krijgen.

De juiste voorzorgsmaatregelen kunnen het verschil betekenen tussen leven of dood. 

 

Hoe een hitteslag voorkomen?

Zorg dat het konijnenhok ‘s zomers NOOIT in de zon staat en zet het hok niet op het zuiden. Wanneer de omgevingstemperatuur hoger is dan 27°C haalt een parasol boven het hok weinig uit: de temperatuur blijft te hoog voor een konijn.

 

Je kunt het hok koelen door er flessen bevroren water in te leggen (vul een fles voor driekwart met water en leg die in het vriesvak), zo kunnen de konijnen er gaan tegen liggen ter verkoeling.

 

Voorzie altijd voldoende fris drinkwater.

 

Hang een nat laken over het hok, het verdampingsproces zal het hok afkoelen (hang nooit een donkere doek over het hok, deze absorbeert de warmte en verhoogt de temperatuur in het hok juist!). Een wit zeil over het hok weerkaatst de warmte en geeft daardoor koelte.

 

Controleer het hok op vliegen. warm weer trekt vliegen aan en kunnen myasis veroorzaken (zie http://vetsandco.be/myasis-madenziekte )

 

Zorg ervoor dat je konijn altijd uit het hok kan: onder het hok, op koel gras of op stenen.

 

Merk je dat je konijn last heeft van de warmte, haal het dier dan naar binnen en geef het een koele plek

 

Een konijn dat last heeft van de warmte, laat dit eerst merken door een verminderde eetlust, en languit liggen. Je kunt een ventilator gebruiken om je (binnen)konijn koel te houden, zolang je ervoor zorgt dat deze niet rechtstreeks op je konijn waait.

 

 

Wat zijn de symptomen van oververhitting?

 

Het konijn ligt languit, de ogen halfgesloten. Het konijn hijgt extreem. De oren voelen heel warm aan. Het tandvlees en de binnenkant van de oogleden zijn donkerrood.

 

Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts!