Blaasproblemen kat

Blaasproblemen kat

KATTIN :

Of uw poes nu gesteriliseerd is of niet, één van de meest voorkomende aandoeningen is de blaasontsteking.

Als uw poes herhaaldelijk en langdurig op de kattenbak gaat en slechts een klein plasje maakt, kan dit wijzen op een blaasontsteking. Ook kan er eventueel wat bloed in de urine zitten.

De oorzaken van een blaasontsteking zijn o.a. infectie, blaasstenen, gezwellen, …

Bij vermoeden van een blaasontsteking kan u altijd wat urine binnenbrengen voor een onderzoek. Op die manier kan de dierenarts het vermoeden bevestigen.
D.m.v. een speciaal dieet kunnen veel klachten verholpen worden, al dan niet aangevuld met een antibioticakuur.

Soms is het echter nodig om verder onderzoek (en behandeling) te verrichten. Uw dierenarts zal u hierbij graag extra advies geven.

KATER :

Katers zijn eveneens onderhevig aan blaasontstekingen.

Een bijkomend probleem echter bij katers is FUS (Feliene Uremie Syndroom) :
Zowel bij gecastreerde als niet gecastreerde katers is het laatste deel van de penis erg nauw. Hierdoor kan die gemakkelijk verstoppen als er blaasgruis in de urine zit.

Bijgevolg kan uw kater niet meer plassen wat overvulling van de blaas tot gevolg heeft. Hierdoor kunnen de nieren de afvalstoffen van het lichaam niet meer verwijderen. En dus loopt uw kater een niervergiftiging op, die bij onvoldoende snel ingrijpen dodelijk kan zijn.

Als uw kater dus niet meer kan plassen moet u onmiddellijk contact opnemen met de dierenarts om zo vlug mogelijk te kunnen langsgaan.
Deze zal de plasbuis proberen door te spoelen.
Als dit lukt zijn een infuus (ontgiftiging van het lichaam) en nabehandeling in de praktijk noodzakelijk totdat de kater weer zelfstandig eet en plast.
Een antibioticakuur én speciaal dieetvoer kunnen een herhaling van dit ernstig probleem in de toekomst voorkomen.