Hoe krijg ik een gelukkige kat?

Hoe krijg ik een gelukkige kat?

Een gelukkige kat in huis is een gelukkig baasje.

Katten die ongelukkig zijn kunnen ongewenst gedrag vertonen zoals sproeien, plassen, krabben, agressie,… vertonen.

 

Hoe zie ik als mijn kat gelukkig is?

 

Staart

 

Een gelukkige kat draagt haar staart omhoog of in een ontspannen vraagteken. Katten die angstig zijn dragen hun staart laag om niet op te vallen. Kwispelen is een teken van irritatie of opwinding tijdens jacht of spel. ‘Droogsproeien’ is een teken van opwinding dus een positief teken.

 

snoet

 

Het likken van de lippen is een teken van stress (tenzij de kat net gegeten of gedronken heeft). Ze geeuwen bij stress of om zichzelf comfortabel te doen voelen (tenzij ze net wakker zijn).

 

Snorharen

 

Snorharen die dicht tegen de wangen staan horen bij een angstige kat. Een ontspannen kat of een kat die wil spelen/jagen, heeft de snorharen breed en naar voren.

 

Vacht

 

Heel snel likken van de vacht is een stresssignaal. Een kat die op haar gemak is gaat wassen met lange, rustige halen.

 

Oren

 

De oren naar voor en ontspannen horen bij een ontspannen kat. Een boze of angstige kat heeft de oren naar achteren gericht of plat in de nek. 

 

 

De checklist voor een gelukkige kat

 

Voeding

 

Een kat is een solitaire jager in de natuur. Dit wil zeggen dat zij liefst alleen eet, en vele keren per dag (5 tot 20 porties per dag).

Voorzie voldoende eetmogelijkheden, zeker in een multi katten huishouden. 

Elke kat moet zijn eigen bakje hebben, liefst op verschillende plaatsen in het huis, zodat elke kat, op zijn eigen tempo kan eten zonder gestoord te worden. De norm is het aantal katten + één (voor alle bronnen).

Ze eten graag uit lage brede kommen zodat de snorharen de kanten van de kom niet raken.

Katten jagen op hun voedsel in het wild dus krijgen nooit gratis voedsel zonder er moeite voor te doen.

 

Toepassen in huis: anti schrok kommen gebruiken (dit is uw absolute basis), balletjes waar het eten uitrolt, korrels verstoppen;…

 

Zet ook drink- en eetbak een 20tal cm van de muur, zodat ze tussen de muur en hun bakje kunnen zitten (veilig gevoel, ze zien alles!) 

 

 

Drinken

 

Als een kat kan kiezen tussen eten of drinken, zal een kat instinctief altijd eerst eten. Dit komt door het natuurinstinct. Daarom is het beter om de drinkbak niet naast de eetbak te plaatsen (omdat ze automatisch minder drinken). Veel katten drinken graag stromend water (bv van de kraan in de keuken of een drinkfontein) en hebben het water graag vers; hou rekening met deze behoefte!

Net zoals bij de eetbakken zijn de drinkkommetjes ideaal gezien laag en breed, en voldoen aan de regel N+1.

 

Tip: zet enkele grote vazen met veilige waterplanten als bron van verrijking.

 

Toilet

 

Een eigen en proper toilet is belangrijk voor mensen, en ook voor katten!

Reinig de kattenbak  2 dagelijks en ververs de kattenbakvulling wekelijks volledig.

 

In een multi katten huishouden geldt de regel: aantal katten + 1 (bv 3 katten = 4 kattenbakken).

 

Zorg ervoor dat de kattenbakken groot genoeg zijn voor de kat (anderhalve keer de lengte van de kat). Sommige katten verkiezen een gesloten kattenbak, andere hebben liever een open kattenbak. Zorg wel altijd dat er een makkelijke vluchtroute is.

 

De meeste katten hebben een voorkeur voor fijn kattenzand of aarde in plaats van grove korrels of pellets, omdat dit aangenamer is voor hun gevoelige pootjes.

 

Ook de plaatsing van het toilet is belangrijk. Plaats de kattenbak op een rustige plek in huis waar de kat ongestoord zijn gevoeg kan doen, en vermijdt drukke passageplaatsen of plaatsen waar veel lawaai is in huis (bv garage, gang, wasruimte).

 

Schuilen

 

Schuilen is een natuurlijke manier van uw kat om te kunnen omgaan met stress in de omgeving. Geef haar dus voldoende mogelijkheden. Enkele voorbeelden: mandjes met hoge randen, lege kartondozen, lege plaatsen in en op kasten. Katten voelen zich veiliger in de hoogte.

 

Een algemene tip is: als de kat u niet ziet, denkt ze dat u haar ook niet ziet!

 

Jagen/spelen

 

Elke kat heeft de basisbehoefte(!) om te jagen, ongeacht de leeftijd van uw kat. Sommige katten jagen graag op vogels, anderen op kleine knaagdieren, anderen dan weer liever op insecten. Spelen met uw kat is belangrijk! Probeer te ontdekken of uw kat liever speelt in de lucht, dan wel liever iets op de grond najaagt, of afwisselend speelt.

 

We raden aan van 3 tot 5 keer per dag 1 tot 2 minuten (maximum 4 minuten) te spelen met de kat, dit is al voldoende om te voldoen aan de jaagbehoeften van uw kat.

 

In het begin kan het wat zoeken zijn naar wat uw kat leuk vindt maar de aanhouder wint!

Zo leert de kat haar energie ook kwijt te raken op een goede manier in plaats van  ongewenst gedrag zoals de eigenaar of andere katten aan te vallen.

 

Het is een fabeltje dat een kat niet graag speelt, elke kat wil instinctief jagen maar het is soms even zoeken wat ze het liefste doet.

 

Opgelet: een kat is een solitaire jager dus ook solitaire speler!!! Speel niet met meerdere katten met 1 speeltje.

 

We splitsen spelen op in 3 categorieën

 

Najagen prooi (= najagen en besluipen speelgoed)

Prooi doodtrappelen/bijten = trappelkussentjes met kattenkruid of valeriaan

Prooi opeten = voedselverrijking ( bv voedsel verstoppen in voederballen, speelbuizen, lege flesjes,…)

 

Op het internet vindt je veel inspiratie voor kattenspeeltjes en voedselverrijking.

 

Er is ook een verschil tussen levende en dode ‘prooien’.

Laat speelgoed niet altijd liggen eenmaal ze gespeeld hebben. De prooi is dan zogezegd dood. Haal het dan weg om daarna terug interesse te creëren. Er  mogen ook dode prooien liggen maar voorzie ook actieve speelmomenten.

 

Krabben

 

Ook krabben is een basisbehoefte van de kat.

Ze krabt omwille van 2 redenen: om haar nagels te scherpen en ook om geuren achter te laten en om spanning los te laten.

 

Dit is perfect normaal gedrag voor een kat en daarom ook moeilijk af te leren.

Geef de kat veel mogelijkheden om te krabben , zowel op horizontale en verticale vlakken.

 

Katten die krabben om hun geur af te zetten, gebruiken hier meestal plaatsen  voor waar veel passage (en dus ook veel geur) is, bv de hoek van een zetel, een stoel of tafelpoot,… 

 

Vaak zijn de commerciële kattenkrabpalen niet lang genoeg. Er zijn goedkope alternatieven: zoals stukje tapijt, textiel (jeansstof!), boomschors of karton die de kat vaak veel leuker vindt!

 

Het je een meerkattenhuishouden, dat geldt ook de regel N + 1.

 

Wees creatief!