Onzindelijkheid bij de kat

Onzindelijkheid bij de kat

Onzindelijkheidproblemen bij katten komen heel vaak voor. Die onzindelijkheid heeft, bij katten die ooit wel zindelijk waren, een duidelijke oorzaak. Deze kan zowel medisch als gedragsmatig zijn. Hiernaast is het ook belangrijk te herkennen wàt de kat precies doet: plast ze vaak kleine beetjes willekeurig in huis, of plast ze gericht op zetels of stoelen? Op die manier kunnen we bepalen wat het probleem is: echte onzindelijkheid of sproeien. Beide problemen dienen anders aangepakt te worden.

 

Wat is het verschil tussen sproeien en onzindelijkheid?

Sproeien

Sproeien herken je doordat de kat horizontaal plast. de kat steekt zijn staart omhoog, laat die trillen en plast recht naar achteren.
Sproeien is op zich normaal gedrag van de kat. Zo bakent de kat zijn territorium af. We zien dit dan ook vooral bij ongecastreerde katers. Maar soms is er ook een andere oorzaak voor dit gedrag, en kunnen kattinnen en gecastreerde katten gaan sproeien.

 

Mogelijke oorzaken van sproeien

• Verlatingsangst: uit zich voornamelijk in verandering van routine en gemis van gezelschap of sociale contacten. Deze katten sproeien als de eigenaar weg is. Door hun eigen geur op vele plaatsen in het huis aan te brengen wordt zo het gemis van hun baasje gecompenseerd.
• Stress: Een eigen geur maakt de kat rustig in een voor hem/haar stressvolle situatie. Een stresssituatie kan zijn: een nieuwe kat in huis, verhuizen, bezoek van de dierenarts,..
• Andere katten: De aanwezigheid van andere katten kan zorgen voor een territoriumstrijd waarbij de kat zijn eigen domein probeert af te bakenen. Dit kunnen katten zijn die in hetzelfde huis zijn maar dit kan evengoed de kater van de buren zijn die elke dag voor het raam paradeert!

 

Oplossing

• Aan management doen van de omgeving, oorzaak van de stress proberen te achterhalen. Indien u geen idee heeft wat de oorzaak kan zijn, laat je dan helpen door een gedragsdeskundige.
• Katten zijn van nature graag alleen, als ze dit niet kunnen is er iets mis. Men moet zeker medische problemen uitsluiten dmv een klinisch onderzoek! Katten zijn gewend aan hun routine, vaak is de verandering hiervan de oorzaak van negatieve gevoelens. Ga na wat de trigger kan zijn en probeer dit terug te schakelen.
• Feliway® is een product dat rustgevende feromonen bevat. Dit kan ervoor zorgen dat de kat minder stress ervaart. Op de praktijk kunnen we u meer uitleg geven over dit product. Feliway werkt goed ondersteunend, maar dit mag niet als alleenstaande therapie gezien worden!

 

Onzindelijkheid

Hierbij plast de kat gewoon, gehurkt, maar niet in de kattenbak. Vaak zijn de plasjes klein en zijn ze overal verspreid.

Onzindelijkheid bij de kat heeft 2 grote oorzaken, namelijk lichamelijke problemen of psychische problemen. Daarom is het heel belangrijk om met een kat met onzindelijkheidproblemen eerst altijd langs te gaan bij de dierenarts, om uit te sluiten dat er zich geen lichamelijk probleem voordoet.

Medische oorzaken van onzindelijkheid

Enkele mogelijke medische oorzaken van onzindelijkheid:

• blaasontsteking
• blaasstenen
• nierproblemen
• diabetes
• poliep/tumor
• arthrose

 

Psychische oorzaken van onzindelijkheid

r zijn heel veel oorzaken voor psychologische plasproblemen bij de kat. Hieronder sommen we enkele voor u op:

• Te weinig kattenbakken in huis. De regel is: het aantal kattenbakken bekom je door de som van je katten + 1 (bv heeft u 2 katten, dan moet u 3 kattenbakken in huis hebben. Biedt uw kat voldoende mogelijkheden aan om op de juiste plaats zijn/haar behoefte te doen.

• Ook de vorm en grootte van de kattenbak is van belang. De kattenbak mag zeker niet te klein zijn en sommige katten houden ook niet van een overdekte kattenbak, omdat vieze geurtjes daar veel langer blijven hangen. Sommige katten zijn ook bang van het luikje bij gesloten kattenbakken.

• Verandering van plaats. Wanneer u verhuist of uw interieur verandert en de kattenbak een andere plaats toegewezen krijgt in huis, kan het zijn dat uw kat daar slecht op reageert en weigert zijn behoefte te doen op zijn nieuwe plek. Hou daar rekening mee.

• Veel nieuwe prikkels of veranderingen in de omgeving kunnen stress veroorzaken bij de kat: bv. de komst van een nieuwe kat of ander huisdier, een baby, verandering in de gezinssituatie, …

• Een ‘negatieve-kattenbak-ervaring’. Het is mogelijk dat uw kat op een keer op zijn gemak zijn behoefte aan het doen was op zijn kattenbak en daarbij opgeschrikt werd door iemand die per ongeluk tegen de bak stootte. Dit kan al genoeg zijn om uw kat voldoende schrik aan te jagen zodat hij niet meer in de kattenbak durft na die nare ervaring.

• Sommige katten willen vaak al na één plasje of hoopje niet meer op ‘die vuile bak’. De boodschap is dus dagelijks de kattenbak te verversen.

Deze lijst van redenen is nog lang niet volledig, en onzindelijkheid heeft nog veel meer oorzaken die we hier niet allemaal kunnen opnoemen. Neem gerust contact op met de praktijk want in heel veel gevallen kunnen deze problemen opgelost worden.

 

Hoe maak ik een jonge kat zindelijk?

Je kan in het begin het kitten eens in de kattenbak zetten zodat ze het grind onder haar pootjes voelt, al snel hebben ze door dat ze daar hun behoefte moeten doen.
Instinctief gaat een kat graven, en gaan ze al heel snel de kattenbak gebruiken. Kittens zullen leren op welke ondergrond ze hun behoefte moeten doen. Als ze als kittens vaak op zachte dekentjes hun behoefte hebben gedaan kunnen ze een associatie leggen dat dit een 'toilet' is.
Je kan dit ombuigen door de bepaalde ondergrond weg te nemen en de andere kattenbakken te optimaliseren.

 

Hoe reinig ik een sproei/urineplas?

Belangrijk is de plaats waar de kat geürineerd heeft niet te gaan reinigen met ammoniakhoudende middelen of bleekwater, aangezien de kat dit kan aanzien als ‘vreemde urine’ (urine bevat ook een hoeveelheid ammoniak) en daarom de neiging zal hebben daar zeker terug bovenop te gaan plassen. Maak een oplossing met 10 delen water + 1 deel biologisch wasmiddel en poets de plaats hiermee. Spoel vervolgens af met water. Maak de plaats goed vochtig met een alcohol oplossing van 80% en laat dit aan de lucht drogen. De plaats is nu grondig gepoetst en ontstmet.