Toxoplasmose en zwangerschap

Toxoplasmose en zwangerschap

Wat is toxoplasmose?

Toxoplasmose wordt veroorzaakt door de parasiet toxoplasma gondii en de kat speelt een belangrijke rol in het verspreiden van deze parasiet.
Een besmetting met deze parasiet verloopt vaak symptoomloos maar kan bij sommige patiënten allerhande erge ziekteverschijnselen veroorzaken. Wij willen hier in bijzonder het gevaar voor zwangere vrouwen toelichten, want voor de ongeboren baby is de parasiet wel zeer schadelijk. Hieromtrent zijn er heel wat misverstanden.

 

Hoe verloopt de besmetting voor mensen?

De mens wordt besmet door het inslikken van oöcysten (eitjes) of het opeten van larven die zich genesteld hebben in vlees.
Besmette katten gaan gedurende 10 dagen deze eitjes uitscheiden in hun stoelgang, en zo komen deze eitjes terecht in de omgeving en kunnen deze opgegeten worden door andere dieren.

 

Op welke manieren kun je besmet raken?

1. Slechtgewassen groenten uit de tuin (hier kunnen zich immers uitwerpselen van besmette katten op bevinden)
2. Het handen niet wassen na tuinieren (om dezelfde bovenstaande reden)
3. Het eten van rauw en onvoldoende doorbakken vlees (waarin larven zich genesteld hebben)

 

Moet ik nu de kat wegdoen als ik zwanger word?

Het al dan niet hebben van een kat in huis speelt nauwelijks een rol in de besmetting met toxoplasmose. Zelfs als een kat oöcysten uitscheidt in haar ontlasting, dan nog zijn ze niet terug te vinden in haar vacht. Aaien en knuffelen met uw kat houdt dan ook geen risico in.
De mens wordt besmet zonder directe tussenkomst van de kat.

 

Enkele tips om besmetting te voorkomen

1. Blijf als zwangere vrouw uit de buurt van de kattenbak indien mogelijk. Moet je toch zelf de bak reinigen, doe dit dan dagelijks en was je handen grondig nadien.
2. Tuinier met handschoenen en was nadien zeer grondig je handen.
3. Was je handen altijd zeer grondig voor het eten of het bereiden ervan.
4. Zorg voor een strikte keukenhygiëne. Spoel groenten goed af, pas op met rauw vers vlees, snijdt geen groenten op het vleesplankje of met het vleesmes, was je handen na contact met vlees.
5. Eet geen vlees dat door en door doorbakken is, tenzij het diepgevroren is.