De geriatrische hond

De geriatrische hond

Honden worden steeds belangrijker voor de mens vandaag de dag. Ze maken echt deel uit van de familie en leven dag in dag uit samen met hun baasje(s). Door goede voeding en verzorging worden onze trouwe viervoeters ook steeds ouder, en oudere honden hebben net als pups meer en een andere aandacht en verzorging nodig dan een gezonde volwassen hond. Maar na jaren van trouwe dienst is het nu de beurt aan ons als eigenaar om goed zorg te dragen voor onze lieve seniorhond.

Hoe herken ik een seniorhond?

• hij is wat trager en minder soepel
• hij is sneller vermoeid
• hij wordt wat grijzer
• zijn gehoor gaat achteruit
• zijn zicht gaat achteruit
• hij raakt soms de weg kwijt
• is onrustiger
• wordt soms incontinent
• …

Hoe ga ik om met een seniorhond?

Nu uw hond een dagje ouder wordt, zullen er enkele dingen aangepast moeten worden aan zijn behoeften en noden. we zetten er kort enkele voor u op een rijtje.

1. Beweging

Beweging blijft belangrijk voor een oudere hond. Het houdt hem in conditie en maakt hem minder stram. Het spreekwoord zeg niet voor niks ‘Rust roest’. Dagelijkse wandelingen en bewegingsoefeningen blijven noodzakelijk, maar ze moeten wel aangepast worden aan het verouderde lijf van uw senior.

Enkele voorzorgsmaatregelen:
- Wanneer u gaat wandelen of spelen met uw hond zorg dan voor een zachte ondergrond zoals gras. dit is minder belastend voor de gewrichten dan beton of een andere harde ondergrond. Ook het lopen op grind of andere oneffen bodems bemoeilijkt vaak de beweging van uw hond.
- Zorg dat uw hond voldoende opgewarmd is alvorens u met hem gaan spelen. Maak eerst een wandeling voor u begint met balspelletjes of apporteren. Zo zijn de spieren al wat opgewarmd.
- Zorg ook dat uw hond voldoende kan drinken tijdens zijn beweging.
- Let op het weer: een oudere hond kan minder goed tegen extreme weerstoestanden als jonge honden. Vermijd op warme dagen de zon en hoge temperaturen en ook als het erg koud en vochtig is zorgt u best voor niet te lange wandelingen.
- Routine is ook erg belangrijk voor een seniorhond. Beter elke dag een wandeling van een halfuur dan 3 dagen rust en dan een wandeling van 3 uur. Dit wordt echt te zwaar voor uw seniorhond.

Wandelen

Wandelen blijft een ideale manier om uw oudere hond beweging te geven. De inspanning is constant en de hond kan zelf het tempo bepalen. Een nieuwe omgeving om in te wandelen maakt het extra prikkelend voor de hond. Zorg wel voor voldoende rustpauzes en laat de hond altijd het tempo zelf bepalen!

Spelen

Spelen kan nog steeds met een oudere hond, maar er moet toch rekening gehouden worden met een aantal zaken. Springen op oudere leeftijd is niet meer aan te raden en bruuske korte bewegingen moeten ook vermeden worden. Maar een balletje apporteren of een trekspelletje (let wel op zijn tanden! is zijn gebit nog degelijk?) kan zeker nog en houdt de hond ook alert en fit. Belangrijk is te spelen met mate.

Zwemmen

Zwemmen is een prachtige manier van bewegen voor oudere honden. Met is minimaal belastend, houdt de gewrichten soepel en is een leuke manier van ontspannen. Honden die echter nooit gewoon geweest zijn van te zwemmen laat je beter ook niet op oudere leeftijd zwemmen. Het aanleren brengt dan teveel stress met zich mee. Een hond die gewend is om te zwemmen doe je geen groter plezier voor zijn lichaam! Uiteraard moet er wel rekening gehouden worden met de weersomstandigheden en is het ten sterkste af te raden om in de winter in koude meren te zwemmen!

2. Mentale stimulatie

Naast beweging is ook het mentaal stimuleren en oefenen van de hond erg belangrijk. Zo blijft hij alert.
Gehoorzaamheidsoefeningen zijn hierbij erg goed, maar ook zoekspelletjes (eten,speelgoed of jezelf verstoppen) en

3. Slaapplaats

Een seniorhond heeft meer behoefte aan rust en slaap. Zorg voor een rustige en warme slaap- en rustplaats voor uw hond en zorg dat hij ook voldoende zacht ligt. Een dik kussen of oud donsdeken is ideaal.

4. Verlies aan mobiliteit

Uw hond wordt ouder en zoals eerder gezegd ook stijver en strammer. Bepaalde bewegingen gaan veel moeilijker of zelfs helemaal niet. We denken hier bijvoorbeeld aan in en uit de auto springen, moeilijkheden met trappen op en af lopen, gladde vloerbekleding. Let hier zelf op en probeer aan te passen als dit mogelijk is.

5. Doof of blind

Vaak gebeurt het dat een seniorhond ook minder gaat horen en minder gaat zien. Het is belangrijk bij deze veranderingen die vaak beangstigend zijn voor de hond dat hij op u kan vertrouwen. Beperk schrikken en zorg voor een goede communicatie. Een hond die doof wordt kan je nog commando’s aanleren door middel van gebaren. Bij een blindwordende hond kan je de verbale commando’s goed gaan aanleren zodat dit een houvast is eenmaal hij volledig blind is. Bij deze honden is het ook erg belangrijk van zo weinig mogelijk te veranderen in huis, zodat de hond zijn weg weet en weet waar de zetel staan en de tafel, etc.

6. Voeding

Wanneer we spreken over de voedingsbehoefte van een hond doen we dit afhankelijk van de leeftijd, gezondheidstoestand en activiteiten van de hond. Specifiek voor een seniorhond zijn dit de volgende voedingsvereisten:
• Een verminderd energiegehalte in een toch nog smakelijke voeding
• Extra voedingsvezels
• Aangepaste eiwitsamenstelling
• Extra vitaminen en mineralen

Tips voor het houden van een senior

• Zorg altijd voor voldoende en vers water
• Besteed dagelijks aandacht aan de verzorging van zijn ogen, oren, nagels, poten en gebit
• Maak vaker korte wandelingen dan één grote wandeling
• Hou zijn conditie op peil door te gaan wandelen, spelen en zwemmen
• Neem voldoende rustpauzes tijdens het wandelen en laat hem voldoende drinken
• Geef uw senior een taak om hem mentaal te stimuleren
• Bereid uw hond voor op grote veranderingen; Een nieuwe omgeving vraagt van hem veel aanpassingsvermogen.
• Zorg ervoor dat de oudere blind wordende hond steeds op de hoogte is van je vertrek, zodat hij niet panikeert.
• Laat de oudere hond niet dik worden, dat doet de hond meer slecht dan goed
• Geef de senior wat extra aandacht en een andere verzorging; zo kan een oudere hond er niet alleen mooi uitzien maar ook een actieve dag beleven

Tot slot geven we u nog een controle schema mee zodat u overzichtelijk kunt zien waar u op moet letten bij uw ouder wordende hond. Indien een van de dingen op deze lijst abnormaal lijken, aarzel niet om ons te contacteren!