Epilepsie

Epilepsie

Wat is epilepsie

 

Epilepsie is een storing van de hersenen, waarbij de hond oncontroleerbare bewegingen maakt en het bewustzijn verliest. De hond zelf beseft niks van de eigenlijke aanval., maar het kan erg verontrustend zijn voor de eigenaar.

 

Soorten epilepsie

 

 We hebben 2 soorten epilepsie:

 

Primaire epilepsie: we spreken van primaire epilepsie als de eerste aanval plaatsvindt tussen de 6 maand en 6 jaar. De tijdsspanne tussen verschillende aanvallen kan heel erg varieren. De hond gedraagt zich voor de rest normaal (tussen de aanvallen) en heeft geen andere klachten.

Bij primaire epilepsie vinden aanvallen plaats zonder aanwijsbare oorzaak elders in het lichaam.

 

Secundaire epilepsie : daar vindt de eerste aanval vaak plaats voor de leeftijd van 6 maand (aangeboren) of na de leeftijd van 6 jaar. De hond heeft vaak ook andere klachten (afwijkend gedrag tussen aanvallen, vermindere conditie, overmatig drinken,…)

 

Hoe herken je epilepsie?

 

De hond verliest het bewustzijn tijdens een epilepsie aanval. Hij gaat over zijn ganse lichaam ongecontroleerd schudden, kwijlen, en vaak doet hij zijn behoeftes.

 

Hoelang duurt een aanval?

 

De echte aanval duurt gemiddeld een aantal seconden tot minuten. Soms merkt de eigenaar op voorhand dat de hond zijn gedrag verandert (rustiger of onrustiger worden, zich afzonderen,..) maar dit is niet altijd zo.

 

Status epilepticus

 

We spreken van status epilepticus wanneer de aanval langer duurt dan 10 minuten en/of in clusters (meerdere aanvallen na elkaar) voorkomt.

 

Verwittig de dierenarts in dit geval!

 

Wat moet je doen tijdens een aanval

 

Tijdens een aanval kan je weinig doen; de hond is niet bij bewustzijn en kan je dus ook niet kalmeren. Zorgt voor je eigen veiligheid en die van de hond; neem alle scherpe voorwerpen in de buurt weg en steek zeker niet je hand in zijn muil. Bij ongecontroleerde bewegingen kan de hond ook zijn muil dichtdoen en dus onbedoeld bijten.

Als er nog andere honden in het gezin zijn, probeer deze dan in een andere ruimte onder te brengen. Sommige honden kunnen raar reageren op een soortgenoot die een aanval doet.

 

Na een aanval kan de hond zich soms nog enkele uren anders gedragen: versufd, uitgeput, hijgen, gedesorienteerd zijn.

Zorg voor een kalme en rustige omgeving en laat de hond op eigen tempo bekomen.

 

Diagnose

 

Als het gaat over primaire epilepsie, dan is de oorzaak idiopatisch; dit wil zeggen zonder gekende oorzaak.  We zullen dus in een bloedonderzoek geen afwijkingen vinden.

 

Bij secundaire epilepsie vinden we soms wel een oorzaak. Een afwijking in de hersenen (tumor), problemen met lever of nieren, suikerziekte,…

 

Door onderzoeken bij de dierenarts proberen we een onderscheid te maken tussen primair en secundaire epilepsie, ook om de behandeling juist in te zetten.

 

Behandeling

 

Er bestaan verschillende soorten medicatie tegen epilepsie. We kijken individueel naar elke patiënt om te juiste medicatie op te starten.

 

Prognose

 

De prognose van epilepsie hangt van een aantal dingen af.

Ten eerste is de oorzaak van belang, als ook het reageren op de medicatie. Niet elke hond krijgen we epilepsie vrij met medicatie. Ook hier wordt elk geval individueel bekeken en  besproken.

Indien de medicatie goed aanslaat, kunnen honden nog jaren een comfortabel leven leiden.