Dracht en bevalling - advies

Dracht en bevalling - advies

 

 

Loopsheid –bepalen van dekking

 

Een hond wordt meestal 2 keer per jaar loops. De loopsheid duurt gemiddeld 3 weken. In die 3 weken ovuleert de teef. De variatie van ovulatie is zeer groot: de ene hond ovuleert al op dag 5, de andere pas op dag 25. Om beter te kunnen bepalen wanneer de teef gedekt moet worden, kan er gebruik gemaakt worden van progesteron bepaling in het bloed.

 

Indien u gebruik wilt maken van de bepaling van progesteron in het bloed, dan neemt u best contact op met ons op dag 1 van de loopsheid.

 

Drachtduur

 

Een hond draagt gemiddeld 63 dagen, maar kan variëren tussen de 57 en 72 dagen.

Een echo dracht kan vanaf 23 dagen na dekdatum. Dan zijn er al vruchtzakjes zichtbaar. 

 

Voeding teef eerste weken dracht

 

Een goede voeding voor de teef tijdens de dracht is van essentieel belang, voor een goede groei van de ongeboren pups en om tekorten bij de moeder te vermijden.

Daarom raden wij aan om vanaf het moment van loopsheid en/of dekking aangepaste voeding te geven aan de teef. Royal canin heeft een voeding die specifiek ontworpen is voor drachtige teven en mag gegeven worden tot dag 42 van dracht.

 

 

De laatste 2 weken van de dracht

 

Voeding

 

Tijdens dit laatste deel van de dracht verandert de voedingsbehoefte van de teef. De pups groeien nu erg snel en de moeder verbruikt veel energie.

Geef de hond vanaf dan al puppyvoeding. Deze is hoger in energie en beter verteerbaar.

Vanaf dan mag je ook de hond onbeperkt voeding geven (altijd toegang geven tot voeding).

 

Zwelling van de melkklieren en start melkgift

 

Dit kan al starten 7 dagen voor de bevalling en is dus een weinig betrouwbare manier om de bevalling in te plannen.

 

Temperatuur

 

Het is zo dat de temperatuur van de teef 12 tot 24 uur voor de bevalling met 0,5 tot 1,5 graden Celsius zakt. Daarom raden wij aan om vanaf dag 55 de temperatuur van de teef op te volgen.

Neem 2x per dag op dezelfde tijdstippen de temperatuur en noteer deze. Zo valt het ook direct op als de temperatuur begint te zakken.

De normale temperatuur van een hond ligt tussen de 38°C en 39°C.

 

 

Verschijnen van groene vaginale afscheiding

 

1tot 2 uur voor de bevalling kan er een groene vaginale uitvloei waargenomen worden. 

 

De bevalling

 

Om een vlotte bevalling te hebben is het heel belangrijk dat er rust is voor de teef en dat ze weinig stress ervaart. Een overbezorgde eigenaar en een drukke omgeving kunnen de bevalling bemoeilijken en langer laten duren.

 

Er zijn3 fases tijdens de bevalling

 

Fase 1: 6-24 uur 

 

Dit is de voorfase van het bevallen. Het lichaam maakt zich klaar om de pups uit te drijven: de baarmoeder begint samen te trekken en de baarmoederhals ontsluit. De teef wordt onrustig: hijgen, trillen, verminderde eetlust, graven en likken aan de vulva. 

 

 

Fase 2: 3-12 uur

 

Nu vindt het persen en uitdrijven van de pups plaats. Dit start met het breken van het vruchtwater. De teef ligt meestal op haar zij en je ziet haar duidelijk actief meepersen. De eerste pup wordt meestal geboren binnen het uur.

De tijd tussen de pups varieert tussen de 5 en 120 minuten. Soms kan het ook nog langer duren. Zolang de teef zich rustig gedraagt is dit perfect normaal.

De pups worden geboren in een vlies. De moeder bijt dit vlies normaal gezien stuk en likt de pups droog, wat de ademhaling stimuleert.

 

Fase 3

 

Tijdens deze fase wordt de placenta uitgedreven. Dit kan 5 tot 15 minuten na de geboorte van de pup gebeuren maar kan ook tegelijk met de pup uitgedreven worden. De placenta’s worden meestal door de teef opgegeten.

 

Wanneer de dierenarts contacteren?

 

  • Als de teef na 72 dagen dracht nog steeds niet bevallen is
  • Als de teef lusteloos en ziek is
  • Als de teef 36 uur na de temperatuursdaling nog steeds niet bevallen is
  • Als de teef stevig perst en er geen pup komt na 30 minuten
  • Als de teef gemiddeld perst en er geen pup komt na 2 uur
  • Als er een pup vast zit in het geboorte kanaal 
  • Meer dan 4 uur tussen de geboorte van 2 pups
  • Abnormale stinkende vaginale uitvloei

 

 

Opvolging teef na de bevalling

 

Na de bevalling kan de teef nog ongeveer 3 weken vaginale uitvloei hebben. De kleur van de uitvloei kan in het begin donkergroen zijn en met de tijd verkleuren naar helder geel.

 

Wanneer de uitvloei stinkend is, of wanneer de teef niet goed eet, stiller is, dan moet u de dierenarts verwittigen.

 

 

Opvolging pups na de geboorte

 

Meteen na de geboorte

 

Melk

 

Na de geboorte moet je de pups stimuleren van melk te gaan drinken bij de mama.de eerste melk wordt ook wel colostrum genoemd.   Deze melk bevat antistoffen die de pup gedurende de eerste levensweken beschermt tegen allerlei infecties. De pup heeft die  eerste melk ook nodig omdat het weinig energiereserves heeft na de geboorte. Een pup die niet drinkt raakt snel onderkoelt en uitgedroogd.

 

Temperatuur

Pasgeboren pups zijn niet in staat om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. De kans op onderkoeling is dus vrij groot. Daarom hebben ze voldoende voeding nodig en ook de warmte van nestgenoten en de moeder. Soms kan er een warmtelamp gehangen worden om extra te verwarmen, maar dit moet goed opgevolgd worden. Te koud is niet goed maar te warm ook zeker niet.

 

In de direct omgeving van de pups dient de temperatuur tussen de 29° en 32°C te zijn. Rondom het nest dient de temperatuur 24° tot 27°C te zijn. Tocht moet te allen tijde vermeden worden.

 

Gewicht

 

We raden aan om de pups kort na de geboorte te wegen en te markeren. Dit kan je doen met een nageltje te kleuren met nagellak of met een gekleurd touwtje om de nek (opgelet: zorg ervoor dat het niet te strak of los zit, zodat ze zich niet kunnen kwetsen of erger… wij raden eerder nagellak aan).

Door het individueel gewicht bij te houden kan je de pups erg goed opvolgen en direct ingrijpen als er een pup het minder goed doet of vermagert.

 

 

Redenen om de dierenarts te contacteren:

  • Pups die na het zogen niet slapen en/of onrustig blijven
  • Pups die na de geboorte onvoldoende in gewicht bijkomen
  • Pups die diarree hebben

 

Als alles goed gaat moeten de pups niet op controle komen na de geboorte. Hun eerste dierenartsbezoek is normaal op de leeftijd van 6 weken, wanneer zij hun eerste vaccinatie en ook hun chip en paspoort krijgen.

Het chippen is in België verplicht te doen door de fokker.

 

Ontwormen moet al voor de eerste keer gebeuren op de leeftijd van 2 weken. Hiervoor kan u een gepaste ontworming bij ons komen afhalen.

 

voeding pups

Vanaf de leeftijd van 3a 4 weken mogen de pups de toegang krijgen tot vaste voeding en puppybrokjes.

 

Kies voor een hoog kwalitatieve voeding specifiek voor pups, daar hun energie- en voedingsbehoeften helemaal anders zijn dan voor een volwassen hond.

 

De eerste dagen kunnen de korreltjes geweekt worden in lauw water zodat ze dit makkelijker kunnen opnemen of bestaat er een zacht voeding (bv baby starter mousse van royal canin) waarmee je kunt starten op 3 weken en waaronder je geleidelijk puppykorrels kunt mengen.

 

Socialisatie van de pups

 

Om er voor te zorgen dat de pups uitgroeien tot fijne, stabiele en sociale gezelschapshonden is het belangrijk dat zij in de eerste levensweken voldoende gesocialiseerd worden met allerhande situaties, mensen en voorwerpen.

 

Het wennen aan nieuwe prikkels kan gebeuren vanaf de leeftijd van 3 weken.

 

Voorbeelden: wennen aan autoritjes, stofzuiger, kammen, andere huisdieren, kinderen, radio, tv,…

 

Naar een nieuwe thuis

 

Vanaf de leeftijd van 8 a 9 weken zijn de pups klaar om te vertrekken naar hun nieuwe thuis.