Heupdysplasie

Heupdysplasie

Wat is heupdysplasie?

De heup is een gewricht waarvan de delen normaal gezien mooi in elkaar passen. Bij een hond met heupdysplasie passen de gewrichtsdelen niet goed in elkaar, zodat het dier gemakkelijk artrose ontwikkelt en last krijgt van gewrichtspijn naarmate de hond ouder wordt.

Heupdysplasie komt voor bij alle hondenrassen, maar over het algemeen hebben grotere honden zoals bordeaux dog, duitse herder, labrador,… er vaker last van. Hoewel heupdysplasie vaak een genetische afwijking is, kunnen ook omgevingsfactoren het risico op deze afwijking vergroten, bv overdreven beweging, verkeerde voeding, overbelasting,…

Wat zijn de symptomen van heupdysplasie?

  • Manken
  • Moeilijker rechtkomen/cirkelen alvorens te gaan liggen
  • Stijfheid
  • Janken
  • Niet meer willen wandelen/spelen/ trap opgaan
  • Huppelen/konijnengang

Wat kunnen we doen voor een hond met heupdysplasie?

 

Behoud lichaamsgewicht

Gewicht speelt een heel grote rol bij honden met heupdysplasie. Overgewicht moet ten allen tijde vermeden worden omdat al dat extra gewicht de heupen nog meer belast. Dit is echt zeer belangrijk en is zelfs het eerste werkpunt na de diagnose van heupdysplasie!

 

Ondersteuning van de gewrichten

We kunnen de gewrichten ook extra gaan ondersteunen door voedingssupplementen te geven. Ze zorgen voor een betere smering van de gewrichten, ondersteunen en versterken het kraakbeen en verlichten ook de ongemakken. 

Deze supplementen kan je gaan toedienen in de vorm van tabletten, poeder of vervat in een voeding, specifiek gemaakt voor honden met gewrichtsaandoeningen.

De ondersteuning van de gewrichten is ook een heel belangrijk aspect in de behandeling van heupdysplasie. En supplementen hebben het grote voordeel dat ze langdurig (levenslang) kunnen gegeven worden zonder bijwerkingen.

 

Pijnbestrijding

Bij acute gevallen met pijn schrijven we een ontstekingsremmer voor die snel verlichting brengt.

 

Beweging

Beweging is zeer belangrijk voor een hond met heupdysplasie, maar deze beweging moet gecontroleerd gebeuren!

De spieren rondom de heupkop moeten zo goed mogelijk getraind worden, zodat deze spieren ook kunnen helpen de heupkoppen in de kom te houden en steun te geven.

Nog belangrijk is dat deze beweging met  regelmaat wordt toegepast. Liever elke dag 30 minuten wandelen dan 1 keer in de week 2 uur wandelen.

Wat mag wel: aangelijnd wandelen, fietsen, joggen, rechtdoor wandelen, zwemmen

Wat mag niet: bruuske bewegingen zoals apporteren, spelen met andere honden, korte draaien, trappen en zware ondergrond (bv mul zand).

Een mooi voorbeeld van beweging voor een hond met heupdysplasie is bv 2 tot 3 keer per dag 30 minuten wandelen, aangelijnd of gewoon rechtdoor.

 

Omgeving aanpassen

Bij honden met heupdysplasie moet vermeden worden dat ze op koude vloeren of lang in tocht of vochtigheid liggen.

Zorg voor een comfortabele bedding zodat ze zacht en warm liggen, maar toch makkelijk kunnen rechtstaan. Hiervoor bestaan speciale orthopedische kussens.

Vermijd zoveel mogelijk dat de honden trappen moeten doen of op gladde vloeren moeten lopen.

Ook in en uit de auto springen moet voorzichtig gebeuren.

 

Operatie

Voor patiënten waarbij de hierboven beschreven behandelingen ontoereikend zijn, behoort een operatieve ingreep ook nog altijd tot een van de mogelijkheden.

Dit kan besproken worden met de dierenarts.