Verlatingsangst

Verlatingsangst

Verlatingsangst komt steeds vaker voor bij onze huishonden, omdat we ze ook steeds meer gaan zien als een deel van het gezin en ze wel altijd in onze omgeving vertoeven. Toch is het belangrijk dat de hond nog altijd alleen thuis kan zijn zonder problemen. Verlatingsangst levert veel stress op voor hond en baas.

Hoe herken ik verlatingsangst?

- De hond gaat blaffen, janken, huilen wanneer hij alleen thuis is;
- De hond wordt onzindelijk: hij gaat plassen, ontlasten of zelfs braken;
- Vernielzucht: de hond bijt dingen stuk, liefst iets van de eigenaar (bv pantoffels of zijn zetel), krabt aan de deuren, muren,..
- De hond wordt depressief: hij weigert te eten of te drinken als hij alleen thuis zit, trekt zich terug en voelt zich doodongelukkig;

Wat is de oorzaak?

Er zijn verschillende oorzaken van verlatingsangst:

1. De hond heeft nooit geleerd alleen te zijn
Als pup had uw hond veel nestgenoten en was hij of zij nooit alleen. Wanneer u uw lang verwachte pupje mee naar huis neemt, is dit heel erg wennen voor de hond; hij staat er immers ‘alleen’ voor. Het is erg belangrijk dat u als eigenaar die verandering goed opvangt en uw pup begeleidt en leert alleen zijn. Dit doet u door steeds de kamer te verlaten als de hond nog klein is. Eerst 1minuutje, daarna 2, dan 5, 10, etc. Belangrijk is dat u geen grote scène maakt als u vertrekt of terugkomt. Het moet doodnormaal zijn dat u er soms bent, en soms ook niet. Uw hond moet gewoon leren dat u àltijd zal terugkeren.

2. De hond heeft een trauma opgelopen terwijl hij alleen thuis was
Het kan zijn dat de hond tijdens uw afwezigheid enorm geschrokken is door vuurwerk, onweer, een brand, .. De hond herinnert zich dat dit nare voorval is gebeurd terwijl u niet thuis was en associeert uw vertrek met de komst van een nare ervaring, ook al vond deze maar één keer plaats.

3. De hond wordt ouder
Oudere honden die vroeger perfect alleen konden blijven krijgen moeilijkheden met alleen thuis blijven. Deze honden gaan vaak fysiek en/of mentaal achteruit: ze kunnen blind, doof of slecht te been worden en voelen zich daarom steeds minder zelfzeker. De aanwezigheid van hun baasje stelt hun gerust en voelt erg vertrouwd aan. Dementie bij honden komt ook voor en kan ook een reden zijn tot verlatingsangst.

Hoe ga ik om met verlatingsangst?

Belangrijk is uw hond terug aan te leren van alleen te zijn.
Hierboven staat hoe u dit aanpakt. De training is juist dezelfde als bij een nieuwe pup.
Hou er rekening mee dat dit een leerproces is dat weken tot maanden kan duren. Overhaast niks en observeer je hond goed. Soms gaat men te snel in het alleen laten en moet men dus een stapje terug zetten. Tijdens deze training kan men ook gebruik maken van een bench. Tijdens dit proces leert de hond dat zijn bench zijn veilige plekje is. Veel honden gaan er spontaan in liggen eenmaal ze het kennen. Aparte informatie met betrekking tot verblijven in de bench kan u altijd bij ons op de praktijk aanvragen.

Bij honden die een trauma hebben opgelopen duurt het vaak nog langer om ze terug alleen te laten. Ook hier is het belangrijk van niet te snel te gaan met het aanleren van alleen zijn.

Wanneer uw hond toch tijdens uw afwezigheid iets heeft vernielt of onzindelijk is geweest, mag u zeker niet boos worden op uw hond. Dit maakt de situatie alleen maar erger.

Soms kan medicatie ook helpen bij het verbeteren van verlatingsangst. We staan u graag ter hulp in onze praktijk.